Warning: include(config.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/95/141595/havsvind.nu/public_html/index.php on line 10 Warning: include(config.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/95/141595/havsvind.nu/public_html/index.php on line 10 Warning: include(): Failed opening 'config.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php:/storage/content/95/141595/pear/php') in /storage/content/95/141595/havsvind.nu/public_html/index.php on line 10 Havsbaserad vindkraft kan tillföra produktion i elprisområde 4 - havsvind.nu

Havsbaserad vindkraft kan tillföra produktion i elprisområde 4

I morse lyssnade vi på P1 morgon och ett inslag som berörde Blekinge Offshore. Blekinge Offshore kan bli världens största havsbaserade vindkraftpark och förväntas leverera 7 TWh el i prisområde 4. Projektet ligger just nu för prövning på regeringens bord och en konflikt har blossat upp mellan projektägarna och försvaret. Försvaret menar att projektet omöjliggör spaning och övning i området.

Efter inslaget möttes Andreas Hansson från Sölvesborg, som är en av de hårdaste lokala kritikerna och riksdagsledamoten Peter Jeppsson (S) , också från Sölvesborg i en debatt. I debatten lyftes också frågan om elpriserna i elprisområde fyra. Även om prisfrågan kan vara komplex, så är det värt att notera att det finns bra evidens på att elpriset faktiskt påverkat. Havsvind.se har tidigare skrivit om vindkraftens påverkan på elpriset. Peter Jeppsson lyfte också fram sysselsättningen. Även om det inte finns tydliga svenska siffror, så är det värt att läsa vad Greenpeace skrivit om den havsbaserade vindkraftens möjligheter i Storbritannien.

När det gäller den stora frågan, utöver försvarets invändningar, om påverkan på sikten, så handlar det naturligtvis ytterst om en estetisk bedömning. Klart är i alla fall att den havsbaserade vindkraften generellt påverkar människors närområde betydligt mindre än landbaserad vindkraft och att det i det tätbefolkade södra Sverige sannolikt är den enklaste möjligheten att tillföra ny produktion, som wpd tillsammans med Blekinge Offshore, industrins vindkraftsbolag VindIn, Blekinge Offshore och Vestas nyligen skrev på DN Debatt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *