Warning: include(config.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/95/141595/havsvind.nu/public_html/index.php on line 10 Warning: include(config.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/95/141595/havsvind.nu/public_html/index.php on line 10 Warning: include(): Failed opening 'config.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php:/storage/content/95/141595/pear/php') in /storage/content/95/141595/havsvind.nu/public_html/index.php on line 10 ”Sverige går mot ett glapp i energiproduktionen” - Havsvind debatterar på SvD Brännpunkt - havsvind.nu

”Sverige går mot ett glapp i energiproduktionen” – Havsvind debatterar på SvD Brännpunkt

Idag debatterar Havsvind på SvD Brännpunkt om att Sverige riskerar gå mot ett framtida produktionsgap om regeringen fortsätter ducka för de aktiva beslut som krävs för att säkra den framtida energiförsörjningen.

Vi baserar vår argumentation på följande antaganden:

  • Kärnkraftsbranschen uttalar med tydlighet att reaktorerna börjar nå ålderstrecket. Vattenfall har lämnat in en ”ansökan om att få ansöka” om ny kärnkraft. De skriver bland annat att 20 TWh kärnkraft kommer att fasas ut mellan åren 2025-2035. Även på kortare sikt kan ett projekterat överskott snabbt bli ett underskott om kärnkraften fortsätter dras med omfattande tekniska och ekonomiska problem.
  • Det krävs politiska beslut för att nyinvesteringar ska ske därför att dessa konkurrerar med avskrivna kärnkrafts- och vattenkraftsanläggningar.
  • Nuvarande certifikatsystem gör det inte möjligt att införa ny teknik, något som behövs för att på längre sikt sänka kostnaderna.
  • SvK har i sin perspektivplan pekat på flaskhalsar i att bygga ytterligare kärnkraft på befintliga platser, förutom Ringhals. Det betyder med stor sannolikhet att processen att etablera ny kärnkraft kommer att vara längre än tidigare förutspått.
  • Ledtiderna för att bygga ny produktionskapacitet är mycket långa.
  • Ny kärnkraft är inte det enda svaret på en framtida, storskalig energiförsörjning.
  • Wpd önskar att diskussionen om nya energislag görs utifrån de alternativ som finns. Havsbaserad vindkraft är del av svaret. Det finns redan 8 TWh tillståndsgivna projekt som väntar på förutsättningar för att byggas. Allt tyder på att detta är mer kostnadseffektivt än ny kärnkraft samt att den kan byggas där elen behövs, exempelvis i södra Sverige.

Vi välkomnar den kommande debatten!

Havsbaserad vindkraft vid Lillgrund

Havsbaserad vindkraft vid Lillgrund/ Fotograf: Hans Blomberg

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *