Warning: include(config.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/95/141595/havsvind.nu/public_html/index.php on line 10 Warning: include(config.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/95/141595/havsvind.nu/public_html/index.php on line 10 Warning: include(): Failed opening 'config.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php:/storage/content/95/141595/pear/php') in /storage/content/95/141595/havsvind.nu/public_html/index.php on line 10 Havsbaserad vindkraft i Sverige väcker stort internationellt intresse - havsvind.nu

Havsbaserad vindkraft i Sverige väcker stort internationellt intresse

Förra veckan genomfördes Windforce Baltic – den första av tre internationella konferenser på temat ”Havsbaserad vindkraft i Östersjön”. Ett hundratal nyckelpersoner från en mängd företag, organisationer och akademi samlades i Stockholm för att diskutera möjligheter och gemensamma utmaningar. Aktörer såsom Siemens, ABB, SKF, PEAB, DNV Kema, Vattenfall, Chalmers, Energimyndigheten (BASREC), Svenska Kraftnät, Näringsdepartementet, företrädare för regioner och många fler fanns på plats.

Problembeskrivningen, ur ett svenskt perspektiv, gjordes tydlig via Bo Diczfalusy som tidigare jobbade vid IEA och idag jobbar på Näringsdepartementet; oavsett vad vi tycker om den svenska kärnkraften så börjar den bli gammal. Vilken teknik tar vid? Kanske kan Östersjö-baserad vindkraft ge ett bra bidrag?

Konferensen landade i en viktig slutsats: Havsbaserad vindkraft i Östersjön kan göras betydligt billigare än med nuvarande Nordsjö-teknik. Av stor vikt är att det inte bara är de aktörer som finns i Östersjön som driver tesen utan att den även bekräftas av de aktörer som idag driver teknikutveckling i Nordsjön. Slutsatsen utgår ifrån de fysiska förhållanden som råder i Östersjön:

  • Vi kan använda oss av enklare vindkraftverk eftersom korrosion och påfrestningarna är mindre.
  • Vi kan använda enklare installationskoncept som inte behöver klara lika tuffa förhållanden.
  • Drift och underhåll kommer att vara betydligt billigare då parkerna kommer att vara mer lättillgängliga. Detta eftersom vi når vindkraftverken enklare och oftare och parkerna ligger närmare land med kortare transporter som följd.

Vi ser framemot att påvisa, inte bara med ord, utan också i praktiken att detta stämmer och vi hoppas att Sverige tar första initiativet!

Panel diskussion kring innanhavets möjligheter

Panel diskussion kring innanhavets möjligheter

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *